ALGUNES IDEES PRÈVIES

El concepte d’interseccionalitat dins les lluites feministes va ser introduït per l’afroamericana Kimberlé Williams Crenshaw als anys 90.

La interseccionalitat és l’expressió d’un sistema d’estructures d’opressió múltiples i a la vegada simultànies com poden ser el racisme, l’homofòbia, l’opressió de classe, així com la discriminació per diversitat funcional.
Cada dona pateix una sèrie de violències concretes que la  situen en un punt d’una intersecció concreta. 

Una dona negra pateix a la vegada l’opressió patriarcal i l’opressió d’un sistema racista. Una dona de classe obrera es troba discriminada per la seva condició de dona així com per la seva situació socioeconòmica.


El feminisme “blanc” ha considerat històricament el patriarcat com a origen de les desigualtats de gènere, creant una imatge homogènia de les dones com a col·lectiu sense diferències internes i amb uns interessos comuns.

Però… És el mateix ser paya o gitana? Heterosexual o bisexual? Tenir autonomia econòmica o ser precària? Una dona musulmana pateix les mateixes violències que una dona burgesa universitària? 

Tenen aquestes dones uns interessos comuns o hi ha diferències significatives?

La perspectiva interseccional té la intencionalitat d’incloure aquests nous eixos de desigualtats per a poder sortir del privilegi “blanc i burgès” que caracteritza el feminisme no interseccional i que ha dominat el discurs feminista tradicionalment.


“El feminisme eficaç ha de lluitar contra l’homofòbia, l’explotació de classe, la cultura, el gènere, el capitalisme i l’imperialisme”

Angela Davis

En aquestes III Jornades de Consentidxs en seguim qüestionant com afecta els eixos condicionants, a més del gènere, a l’hora d’intervenir en l’àmbit de l’educació en el lleure amb els infants i adolescents. Busquem reflexionar i generar un espai de debat a fi d’aixamplar la nostra mirada cap a la interseccionalitat, revisar els nostres privilegis i opressions per poder acompanyar d’una manera més honesta i coherent.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s